dimarts, 3 de desembre del 2013

Lucrecia o Roma lliure

Conferència, 29.11.13

La conferència, dirigida pel director de la companyia nomenada La Trup va tenir lloc en una sala de la biblioteca de Tàrrega. 

Sergi Marí, el director ens explicà les característiques i el context històric de la obra que es situa en el Barroc i que està redactada per l'escriptor menorquí Joan Ramis. Una obra dramàtica on influirà la tragèdia. 

Ens va explicar que el que ha intentat reconstruint la obra, és representar-la de manera que s'assembli als texts originaris. Ens va dir que si al principi no enteníem res, que no ens preocupéssim ja que no és habitual anar a veure un teatre en versos alexandrins i en mallorquí.  

També ens va parlar del teatre neoclàssic del que està compost la obra, on el que sorgeix sempre és el present per tal de obtindre més versemblança.  

El que més em va agradar de la conferència, va ser poder reconèixer coses que explicava i que ja sabia perquè a les classes de literatura de primer de Batxillerat ho vam estudiar l'any passat. 

Obra, 30.11.13

La obra va tenir lloc el dissabte a les deu del vespre. 

Un cop entraves al teatre, trobaves els personatges voltant per tot el teatre i et convidaven a seure, però no al lloc habitual, sinó que l'escenari era obert, actuaven a dalt de l'escenari, envoltats pel públic, per tant, només entrar ja ens descobrien que es tractava d'una obra diferent. 

Els actors duien un vestuari blanc, les noies un vestit, i els nois una camisa i unes malles, també duien unes sandàlies, per tal de reflectir-nos que es tractava d'una obra on hi havia influència romana.  Sobre el vestuari blanc, després es posaven una mena de túnica per tal de transformar-se en uns altres personatges. 

En quant al tema de la obra, he de dir que em va agradar força. 

La obra reflectia uns temes actuals, però en una ambientació diferent. Es tractava d'una ciutat on hi havia un rei i uns soldats que estaven a les seves ordres, també la muller d'un soldat, Lucrecia, que patia cada cop que el seu marit havia de marxar a la guerra, ja que sentia tant amor que sense ell no podia ser feliç. Quan el rei va observar l'amor que sentia Lucrecia, un amor tant pur i una dona amb tanta bondat i virtut, es va enamorar d'ella i va decidir tornar a enviar al seu marit a la guerra per tal de seduir-la, però ella, arrelada als seus principis mai va fer possible el desig del tirà. Aquí és on té lloc el conflicte, ja que el tirà, furiós per la negació de Lucrecia, la va violar. 

Partint d'aquest punt, Lucrècia no va poder ser feliç mai més fins l'arribada del seu marit, on li explicà i es clavà el punyal, dient que almenys moria feliç perquè moria entre els braços del seu home estimat. 

En aquesta tragèdia hi actuaven 5 actors, els dos protagonistes, Lucrècia i el Tirà, després en segon pla els dos soldats i la criada Júnia.  

La escenografia era molt simple, es basava en una catifa i 4 cadires rodejades de llibres. 

En la meva opinió, penso que aquesta obra requereix un mèrit molt gran, ja que penso que eren temes forts, com la violència, la injustícia, el poder, la justícia que es crea Lucrecia en el seu món interior...

Els actors van fer una bona feina, ja que deien els versos amb molta claredat i vocalitzaven molt, el to era l'adequat en cada moment, i tot i que tinguessis l'actor d'esquena, el podies sentir bé perfectament, ho tenien tot molt ben calculat. 

Per últim, el que em va agradar més va ser l'experiència de tenir els actors tan a prop, em van fer sentir que aquella obra que estaven actuant era real, sobretot, que els sentiments dels personatges eren reals per la manera que tenien d'expressar-se. 

Penso que és una obra que està molt ben feta, tot i que estigui en vers, que  de vegades pot ser una mica difícil d'entendre, podies seguir la història fàcilment. 


Jessica Vila

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada